Atheneum en gymnasium (met technasium)
Vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en duurt 6 jaar. Direct vanaf het eerste leerjaar maken leerlingen een keuze voor het atheneum of het gymnasium. Het vwo bereidt leerlingen voor op de universiteit. Er zijn algemene vakken en profielen. Een gymnasiumleerling leert gemakkelijk en heeft klassieke vorming, Latijn en Grieks.  
Leerlingen met een passie voor techniek kunnen kiezen voor het technasium. Het technasium verbindt denken met doen. In de technasiumwerkplaats kunnen leerlingen vrijuit werken aan hun onderzoek of ontwerp.

GYMNASIUM VOOR JOU
Kies jij voor het gymnasium op De Nieuwe Veste? Dan kies je voor leuk en goed onderwijs.

Ben jij nieuwsgierig:
waarom een hardloopwedstrijd van 42 kilometer en 195 meter een marathon heet?
waar de naam Ajax vandaan komt?
waar de namen van de maanden vandaan komen?

En weet jij hoe het komt, dat iets blijft drijven in het water? Of kun je uitleggen hoe je een zonsverduistering moet voorspellen? De oude Grieken wel!

Over die oude Grieken leer je op het gymnasium. Dit is de plek waar je je interesse voor de wereld van de Grieken en Romeinen kunt tonen en beleven. Je maakt kennis met hun verhalen en natuurlijk leer je hun talen: Latijn en Grieks.

Je zult verbaasd staan over alles wat er in ons leven nog aan de Grieken en de Romeinen herinnert. Neem het woord school. Dat komt van het Griekse ‘scholè’, dat ‘vrije tijd’(!) betekent.

Starten op het gymnasium
Wat je in ieder geval nodig hebt is een vwo-advies. Maar dat alleen is niet genoeg.

Herken jij jezelf in onderstaande typering?

Je hebt een brede belangstelling voor de wereld om je heen.
Je bent een type dat graag het waarom van alles wil weten.
Je houdt van lezen en (spelen met) taal en vindt het fijn zelfstandig aan het oplossen van problemen te werken.
Je kunt ook nog eens goed kunt plannen (en je aan je planning houden) en je beschikt over een flinke portie doorzettingsvermogen.

Is je antwoord op bovenstaande vragen ja?
Dan is het gymnasium echt iets voor jou!

Natuurlijk wil je geen tijd verliezen. Daarom start je met het gymnasium direct in het eerste leerjaar.

Als je vragen hebt kun je contact opnemen met mevrouw Landa, a.landa@sgdnv.nl.

GYMNASIUM VOOR JE OUDERS
Vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en duurt 6 jaar. Direct vanaf het eerste leerjaar maken leerlingen een keuze voor het atheneum of het gymnasium. Het gymnasium bereidt leerlingen voor op de universiteit. Er zijn algemene vakken en profielen. Een gymnasiumleerling leert gemakkelijk en heeft klassieke vorming, Latijn en Grieks. Het lesprogramma is zo opgezet dat leerlingen halverwege het jaar kunnen overstappen naar het atheneum als dat nodig is.

Wie kan naar het gymnasium?
Iedereen die naar het vwo kan, mag dat in principe, dat wil zeggen: leerlingen met een Cito-score vanaf  545 (ondergrens VWO). Leerlingen onder deze grens worden in bijzondere gevallen ook toegelaten na een beoordeling van een toelatingscommissie. Voor leerlingen met een score van 547 of hoger is het gymnasium de meest voor de hand liggende keuze.

Dat zijn de getallen. Maar wat is daarnaast het profiel van een gymnasiumleerling?

Een gymnasiumleerling:
- leert gemakkelijk en is ambitieus
- is nieuwsgierig  
- herkent problemen en zoekt zelfstandig creatieve oplossingen.

Wat krijgt de gymnasiumleerling?
De leergierige gymnasiumleerling krijgt klassieke vorming en Latijn vanaf het eerste leerjaar en Grieks vanaf het tweede leerjaar.  

Klassieke vorming
Via het vak klassieke vorming in het eerste halfjaar maken de leerlingen kennis met de wereld van de Grieken en Romeinen en de wijze waarop zij de bakermat vormen van onze eigen westerse cultuur. Er is veel aandacht voor mythologische verhalen.  

Latijn en Grieks
In de tweede helft van het schooljaar start het vak Latijn. In het tweede leerjaar is er daarnaast het vak Grieks. In het tweede en derde leerjaar van het gymnasium volgen de leerlingen de vakken Latijn én Grieks; in het vierde tot en met het zesde leerjaar houden de meeste leerlingen één van beide.

Excursie Rome
Alleen voor gymnasiasten wordt een excursie naar Rome georganiseerd. Zij bezoeken in deze bekende en minder bekende plekken uit de verhalen en leerstof. De stad werd door de eeuwen heen bevolkt door keizers, consuls, koningen, politici, beroemdheden en gewone mensen, die allemaal hun sporen hebben achtergelaten.

Kies voor het gymnasium van De Nieuwe Veste
Het gymnasium van De Nieuwe Veste is: de leerling zo breed mogelijk algemeen vormen en aanzetten tot kritisch en genuanceerd nadenken.

Het speciale lesprogramma levert een gymnasiumleerling specifieke voordelen op:

- het gemakkelijker wetenschappelijke termen en namen kunnen analyseren,
begrijpen en onthouden;
- een optimale ontwikkeling van de taalvaardigheid, vooral door het bestuderen
van complexe talen zoals Grieks en Latijn
- het goed nauwkeurig en kritisch kunnen lezen

Of meer in het algemeen: de klassieken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de algemene vorming van de leerling, het kennisnemen van de Griekse en Romeinse cultuur is immers niets anders dan realiseren wat de basis is van ons eigen denken en doen.

WILT U MEER WETEN?
Onze contactpersoon voor het gymnasium is mevrouw Landa, e-mail: a.landa@sgdnv.nl